Hoe schaadt roken uw gezondheid?

Roken is schadelijk voor de gezondheid - deze verklaring wordt al lang als een feit erkend door zowel experts als leken. Het is vooral gevaarlijk wanneer alcohol samen met roken wordt geconsumeerd, wat alle pathogene factoren aanzienlijk verergert. De kreet "Roken is schadelijk voor je gezondheid! "werd in veel landen van de wereld een oproep om deze slechte gewoonte te bestrijden. Tot dusverre suggereren echter berichten uit verschillende plaatsen dat roken een wereldwijd probleem blijft.

foto van een sigaret doodt een persoon

Wat is het gevaar van roken?

Wat voor kwaad doet de gewoonte? Wat is het effect van roken op de menselijke gezondheid? De schade van roken wordt in de eerste plaats geassocieerd met zeer gevaarlijke kankerverwekkende stoffen, die aanwezig zijn in tabakteer, die wordt gevormd tijdens het smeulen van tabak. Gemiddeld inhaleert een roker tot 6-8 g van dergelijke teer uit elke 100 g verbrande tabak. Met dit proces is berekend dat het roken van 20 sigaretten per dag gelijk staat aan het introduceren van maximaal 750 g tabakteer in je lichaam per jaar.

In de samenstelling van tabaksteer werden meer dan 250 verschillende chemische componenten gevonden, die niet alleen een schadelijk effect hebben op een aantal inwendige organen, ze behoren ook tot de categorie van kankerverwekkende stoffen en worden zeer slecht uitgescheiden door het lichaam, en hopen zich daarin geleidelijk op . De teer bevat een kankerverwekkende stof, de zogenaamde eerste categorie van gevaar - benzpyreen, evenals benzanthraceen en andere harsen die een kwaadaardig proces kunnen veroorzaken. Er moet ook worden opgemerkt dat alcohol het destructieve effect van tabak aanzienlijk versterkt.

Dat roken schadelijk is voor de gezondheid kan gerust gesteld worden door te kijken naar de lijst met bestanddelen van tabaksrook. Elke sigaret bevat gemiddeld ongeveer 6-7 mg nicotine, wat, met de gewoonte van een roker om een pakje sigaretten te roken, leidt tot de consumptie van ongeveer 125-140 mg nicotine per dag. In de samenstelling van tabaksrook worden direct giftige stoffen opgemerkt: koolmonoxide, blauwzuur, arseen, cyaniden. Wat voor kwaad ze doen, je kunt niet eens zeggen: dit is een directe vergiftiging van het lichaam. Bovendien wordt de schade van roken veroorzaakt door de aanwezigheid van dergelijke gevaarlijke ingrediënten (naast deze kankerverwekkende stoffen): chryseen, nitrosaminen, radioactieve elementen (polonium), zware metalen.

Talrijke onderzoeken bewijzen ondubbelzinnig dat een persoon die rookt niet alleen zijn gezondheid ondermijnt. Roken brengt ook grote schade toe aan mensen die dicht bij de tabaksliefhebber staan. Het is vastgesteld dat het zogenaamde passief roken een persoon dwingt tot 70% van de tabaksrook in te ademen als hij zich in de buurt van een roker in een afgesloten ruimte bevindt. Passief roken is vooral gevaarlijk voor kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met chronische aandoeningen van het cardiovasculaire systeem en de luchtwegen.

Wat zijn de effecten van schadelijke stoffen

De gevaarlijke componenten van tabakteer, zowel individueel als collectief, hebben een verwoestend effect op veel levensondersteunende systemen, terwijl alcohol dit effect vele malen versterkt. Een van de gevaarlijkste componenten van bijna elke tabak is radioactief polonium-210, dat tijdens het groeiproces actief door de bladeren van de plant vanuit de lucht wordt opgenomen.

Bij het roken worden metabolische processen verstoord en een van de boosdoeners hiervoor is koolmonoxide, d. w. z. koolmonoxide. Eenmaal in het bloed bindt deze stof hemoglobine om carboxyhemoglobine te vormen, en aangezien het geen zuurstof kan transporteren, wordt de weefselzuurstofademhaling verstoord. Waarom is roken gevaarlijk? Reeds omdat een persoon, die een pakje sigaretten rookt, meer dan 300 ml koolmonoxide in het lichaam introduceert, wat het niveau van gebonden hemoglobine in het bloed met 6-8% verhoogt. Zo dwingt de roker alle organen om constant zuurstofarm te worden. Als hieraan alcohol wordt toegevoegd, wordt het beeld absoluut cruciaal voor de gezondheid.

Schade aan het ademhalingssysteem

effecten van nicotine op de longen

Het menselijke ademhalingssysteem is de eerste die alle negativiteit van roken waarneemt. Het is niet verrassend dat statistieken de ontwikkeling van longkanker en tuberculose bij zware rokers tien keer vaker laten zien dan bij niet-rokers. Enorme schade aan de luchtwegen wordt al veroorzaakt door de passage van rook door de luchtwegen. Voortdurend is er irritatie en ontstekingsreactie van de slijmvliezen van de nasopharynx, keel, bronchiën, luchtpijp, longblaasjes. Onder dergelijke omstandigheden zien chronische ziekten zoals bronchitis en astma, die kenmerkend zijn voor rokers, er logisch uit.

Een specifieke chronische hoest wordt een duidelijk teken van een roker. Soms wordt dit symptoom slopend en intens. Studies bewijzen het bestaan van een directe afhankelijkheid van kwaadaardige tumoren van de lippen, luchtpijp, strottenhoofd van het aantal gerookte sigaretten.

Gastro-intestinale laesie

buikpijn door de schadelijke effecten van roken

Nicotine en een aantal andere ingrediënten in tabakteer veroorzaken ernstige spijsverteringsstoornissen.

Er is vastgesteld dat een maagzweer in de maag en de twaalfvingerige darm vaak wordt veroorzaakt door roken, vooral roken op een lege maag.

Pathologieën hebben een verklaarbaar mechanisme. Op het moment van roken ondergaan de maagvaten spasmen en met een frequent dergelijk fenomeen wordt de toevoer van weefsels met zuurstof en voedingsstoffen verstoord. Als gevolg hiervan wordt de secretoire functie van de productie van maagsap verstoord. Secretoire disfunctie veroorzaakt gastritis, die vaak verandert in een maagzweer.

Impact op het cardiovasculaire systeem

De nederlaag van het cardiovasculaire systeem met overmatige verslaving aan tabak is het resultaat van een verandering in de nerveuze en humorale controle van het systeem. Vooral nicotine en koolmonoxide hebben een significant effect op het ontstaan van aandoeningen. Nicotine verhoogt de bloeddruk door de bloedvaten te vernauwen. Bovendien neemt als gevolg van het effect van nicotine op de endocriene klieren de productie van biologisch actieve componenten toe, wat leidt tot vernauwing van de slagaders die de hersenen en de nieren van bloed voorzien.

De mate van gevaar van blootstelling aan roken neemt toe op het moment van fysieke of psychische overbelasting. Studies tonen aan dat elke gerookte sigaret het gehalte aan corticosteroïden, epinefrine en noradrenaline in het bloed verhoogt, wat de contractie van de hartspier verder doet toenemen, waardoor de overbelasting van het hart toeneemt. De hartslag van een roker is beduidend hoger dan die van niet-rokers. Als gevolg van actief roken ontwikkelt een persoon angina pectoris en coronaire hartziekte. Het risico op een hartinfarct neemt meerdere keren toe.

Talrijke onderzoeken die in verschillende landen zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat actief roken bijdraagt aan de ontwikkeling van dergelijke pathologieën:

hart en het effect van nicotine op het lichaam
 • oncologische ziekten van verschillende organen, vooral kanker van de longen en maag;
 • myocardinfarct;
 • hartinfarct;
 • longtrombo-embolie;
 • atherosclerose;
 • oogpathologieën;
 • gehoorverlies en doofheid;
 • endarteritis;
 • mannelijke en vrouwelijke onvruchtbaarheid;
 • impotentie;
 • longemfyseem;
 • longontsteking;
 • chronische bronchitis;
 • pathologie van het spijsverteringsstelsel;
 • problemen met tanden;
 • erfelijke afwijkingen die op kinderen worden overgedragen.