Stop met roken kalender per dag

Heb je je ooit afgevraagd wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met roken? Natuurlijk is het stoppen met roken een sterke stressfactor die de fysiologische en psychologische toestand beïnvloedt. De aanbevelingen van specialisten, het advies van voormalige rokers helpen om het ontwenningssyndroom het hoofd te bieden, daarnaast zijn er veel methoden die het ontwenningssyndroom gladstrijken en een persoon in staat stellen de vreugde van een volledig leven terug te krijgen. Van het grootste belang zijn de effecten van stoppen met roken. U kunt uw fysiologische sensaties, emoties, gedachten en gevoelens vastleggen in een dagboek. Voor het gemak en als extra motivatie worden de veranderingen die plaatsvinden letterlijk met de dag geschilderd.

stoppen met roken kalender

Beslissing is genomen!

Gezien het feit dat roken inmiddels uit de mode is, denken steeds meer mannen en vrouwen erover om van hun verslaving af te komen. De moderne farmacologie ontwikkelt jaarlijks medicijnen die gericht zijn op het geleidelijk uitsterven van het verlangen naar sigaretten en het verminderen van ontwenningsverschijnselen. Maar zelfs medicamenteuze behandeling van verslaving sluit de aanwezigheid van wilskracht en een groot verlangen om te stoppen met roken niet uit.

Meestal is het mannelijke deel van de bevolking, namelijk volgens de WHO-statistieken, zware rokers, ze kunnen niet wachten om zo snel mogelijk het gewenste resultaat te bereiken. Alles is hier individueel en hangt af van de ervaring van de roker, van hoeveel het lichaam "verzadigd" is met teer, nicotine, kankerverwekkende stoffen en verbrandingsproducten. Kleine veranderingen worden binnen een dag waargenomen, maar de echte gevolgen van het stoppen met roken kunnen pas jaren later worden beoordeeld, wanneer het functioneren van alle lichaamssystemen volledig is hersteld.

Om de periode van spenen van tabak zo pijnloos mogelijk te laten verlopen, zullen aanvullende technieken niet interfereren. De rokerskalender maakt het mogelijk om de algemene toestand van het lichaam na het stoppen met roken te analyseren, om zich te concentreren op de belangrijkste aspecten van het proces. In feite is het dagboek gemaakt met het oog op zelfbeheersing. Op de titelpagina kunt u de redenen opnoemen die ertoe hebben geleid dat u afscheid heeft genomen van "nicotineverslaving", en elke keer dat u de kalender opent, voelt u dat u de goede kant opgaat.

De eerste stappen

Eerst moet u de datum bepalen, het is wenselijk om in het weekend te stoppen met roken. Vergeet de morele voorbereiding van het lichaam niet, die ongeveer een week duurt. Gedurende deze tijd moet u de asbak en aansteker weggooien, anti-nicotinetabletten of kauwgom plaatsen op de plaats waar sigaretten eerder werden bewaard. Probeer in eerste instantie rokende bedrijven te vermijden. Vraag vrienden, collega's en familieleden om niet te roken in de buurt, om uw keuze te respecteren.

De informatie in het dagboek moet stap voor stap worden opgemaakt om niet in de war te raken. De belangrijkste gevolgen van het stoppen met roken zijn de gevolgen die optreden in het eerste jaar van de strijd tegen een slechte gewoonte. Hieronder vindt u een stoppen met roken dagboek. Als u ermee vertrouwd raakt, bereidt u zich voor op de moeilijkheden die zich kunnen voordoen op weg naar het wegwerken van tabaksverslaving.

dagen Gedachtes en gevoelens Fysiologische sensaties Wat is er gaande
Eerste Eindelijk klaar! Ik ben gestopt met roken! Ik voel vertrouwen, trots, vreugde bij het nemen van een beslissing. Het verlangen naar tabak is minimaal en wordt gemakkelijk onderbroken door vreemde gedachten. Slechte eetlust, lichte duizeligheid, matige angst, moeite met inslapen. In het begin is de motivatie erg hoog. Nadat een persoon is gestopt met roken, worden het bloed en de weefsels van het lichaam gevuld met zuurstof en wordt de CO2-concentratie aanzienlijk verminderd. De transportfunctie van erytrocyten verbetert.
Tweede Ik rook nog steeds niet, maar er is een lichte prikkelbaarheid, de kracht van zelfhypnose verzwakt. Overdag overwint hij slaperigheid, apathie. Soms reikt de hand automatisch naar sigaretten, wat te doen is een gewoonte. Verminderde eetlust tegen de achtergrond van stoppen met roken, hunkeren naar geurig voedsel. Kortademigheid, hoesten, vaak urineren, buikpijn. Slaap is slecht, jeukende huid en een trekkerig gevoel van de huid. Tegen de achtergrond van een slechte gezondheid vervaagt de euforie van het weggooien van sigaretten. Maar het werk van het trilhaarepitheel begint te herstellen, dat de longen en bronchiën beschermt tegen schadelijke stoffen. Het slijmvlies van het spijsverteringskanaal wordt bijgewerkt.
De derde De nervositeit neemt toe, ik voel een uitgesproken ontwenningssyndroom. Ik weet niet waar ik mezelf moet plaatsen en hoe ik mezelf moet afleiden van de obsessieve gedachte over roken. Slaap verontrustend, intermitterend. Al vanaf de derde dag na de laatste gerookte sigaret ontstaat een brute eetlust, het put uit snoep. Er zijn veranderingen in het werk van het spijsverteringskanaal, duizeligheid, tachycardie, tinnitus. U kunt huiduitslag waarnemen. Het proces van herstel van het trilhaarepitheel en de bronchiale mucosa is begonnen. De hoeveelheid trypsine in het lichaam neemt af, de bloedtoevoer naar de hersenen en het hart neemt juist toe. Op cellulair niveau is de behoefte aan sigarettenrook verminderd, de vasculaire tonus is stabiel. Doe voorzichtig! Vanaf de derde dag is er een groot risico om los te breken en weer te gaan roken.
Vierde De nicotinehonger duurt voort. Ik stop agressiviteit en prikkelbaarheid met kalmerende middelen. De stemming is labiel, de slaap is oppervlakkig, de concentratie is verstoord. Zodat het lichaam zichzelf snel kan reinigen van gifstoffen, drink ik groene thee, eet ik veel fruit en groenten. Lawaai in de oren, verhoogde bloeddruk, plassen is normaal. Er is een gevoel van een stroperige brok in de keel, een hoest begint, hetzelfde als bij roken. Af en toe is er een uitgesproken zwelling van het gezicht, de vingers, de oren. Resten van nicotine worden uit het lichaam verwijderd. Er zijn veranderingen in karakter, wanneer het verandert, lijdt niet alleen de roker zelf, maar ook zijn directe omgeving. Herstelprocessen gaan door in de longen van degenen die stoppen met roken, bronchiale afscheiding is normaal. Er kan een afname zijn in het werk van peristaltiek, de synthese van antidiuretisch hormoon is genormaliseerd.
Vijfde Ik had niet gedacht dat stoppen met roken zo moeilijk zou zijn! Ik las veel recensies op de forums, maar ik had niet eens het vermoeden dat soortgelijke veranderingen mij zouden overkomen. Zich slecht voelen, meedogenloos achtervolgd door gedachten aan roken. Er is een bittere smaak in de mond, constant dorst. Er zijn tekenen van een schending van het autonome systeem in de vorm van een lichte trilling van de handen, overmatig zweten, een gevoel van dorst. In de keel is er een gevoel van een losse slijmprop, bij slijm is het slijm donker van kleur en dik van consistentie. Het geslakte lichaam wordt langzaam maar zeker gereinigd, na het stoppen met roken worden regeneratieve processen gelanceerd in de diepten van het bronchopulmonale systeem. Microtrauma's in de tong genezen. Er is minder slijm in de maag, de tonus van de darmen is nog laag.
Zesde Het ontwenningssyndroom keert terug, de stemming slaat om. Het verlangen om te roken treedt paroxysmaal op, duurt ongeveer 5-10 minuten. Er waren een paar momenten dat ik op het punt stond om sigaretten te gaan halen, het is heel moeilijk om me in te houden. Vegetatieve stoornissen blijven verschijnen, misselijkheid en brandend maagzuur zijn verbonden. Verhoogde dorst, frequent urineren, met bloed besmeurd slijm bij hoesten. Leukocytcellen "groeiden" voor het eerst zonder de effecten van nicotine op het lichaam van een roker. Het werk van het maagdarmkanaal is genormaliseerd, smaakpapillen worden hersteld.
Zevende Ik ben zeven dagen geleden gestopt met roken. Waarschijnlijk is het nog te vroeg om te spreken over volledige bevrijding van verslaving, maar er is een begin gemaakt. Ik sliep die nacht beter, maar het gevoel van leegte laat me niet los. De steun van dierbaren helpt veel. Het slijm vertrekt, de "knobbel" in de keel houdt aan, de huid pelt af. De bloeddruk fluctueert licht. Niettemin neemt de eetlust toe, de bleekheid van de huid verdwijnt geleidelijk. We kunnen aannemen dat de eerste fase van de herstructurering van het lichaam met succes is voltooid. Aan het einde van de eerste week wordt aanbevolen om een volledig bloedbeeld te nemen en een fluorografie te ondergaan.

Wanneer een persoon stopt met roken, kunnen de gevolgen voor het lichaam buitengewoon onaangenaam zijn. En het is niet verrassend dat de fysieke afhankelijkheid van sigaretten nog niet is afgenomen, en de psycho-emotionele stress zal pas aan het einde van de tweede week afnemen. Daarom is het beter om geen risico's te nemen; geleidelijk stoppen met roken helpt terugval te voorkomen.

Tweede en volgende weken

Ze gaan gemakkelijker voorbij als er geen irriterende stoffen in de vorm van sigaretten of tabaksrook zijn. Het lichaam herstelt en reageert praktisch niet op nicotinetekort. Als je door de kalender voor stoppen met roken bladert, kun je veel positieve momenten opmerken, waarvan de betekenis pas met de tijd wordt begrepen.

Mogelijke veranderingen die gepaard gaan met het stoppen met roken:

  • Op de 14e dag. Het genezingsproces van de bronchiën is ten einde, bloedplaatjes zijn er al in geslaagd zichzelf te vernieuwen, erytrocyten - nee. Vegetatieve-vasculaire manifestaties zijn mogelijk, maar de teint verbetert, de geelachtige kleur van de vingers verdwijnt. De hoest neemt af, maar als de rookervaring meer dan 20 jaar is, kunnen tot zes maanden tekenen van bronchitis worden waargenomen.
  • 1e maand. Op dag 30 is de bovenste luchtwegen op cellulair niveau hersteld. Het lichaamsgewicht neemt aanzienlijk toe. Veranderingen in het lichaam hebben ook betrekking op psychologisch comfort, enthousiasme wordt geleidelijk vervangen door een depressieve toestand. In dit stadium is het belangrijk om niet te breken. Bedenk dat een aanzienlijk deel van de weg naar stoppen met roken al is afgelegd.
  • 2e maand. De komende 3-4 maanden zijn vooral aantrekkelijk voor vrouwen in termen van schoonheid. De ongezonde geelheid van de vingers wordt verminderd, de couperose-netten en de grijze teint beginnen te verdwijnen. Afhankelijkheid van het roken van sigaretten blijft bestaan, maar wordt minder uitgesproken, hoewel wilskracht en steun van dierbaren nog steeds vereist zijn.
  • 3e maand. In het lichaam begint na het stoppen met roken een intensief herstel van bloedvaten, hun toon wordt weer normaal. Gedurende deze periode wordt een "point of no return" gevormd, de fysieke afhankelijkheid van tabak is volledig verdwenen, psychisch heeft roken bijna geen effect op een persoon. Eetlust en algemeen welzijn is goed.
  • 6e maand. Weigering van sigaretten leidde tot een volledige vernieuwing van alle lichaamssystemen, bloed en cellen ontdoen van nicotine, de lever werkt efficiënter. Elke dag neemt het volume van de longen toe, het wordt gemakkelijker om te ademen. Zes maanden later herinnert een persoon zich de verslaving praktisch niet meer.
  • In een jaar. De periode waarin de resultaten worden opgeteld. We mogen aannemen dat de reiniging van het lichaam na het stoppen met roken gelukt is. De inspanningen om in de toekomst nicotineverslaving te overwinnen, zullen vruchten afwerpen: het risico op een hartaanval zal met 50% afnemen, beroerte - met 30%, long- en leverkanker - met 80-90%, maag-darmkanaal - met 60-70%, lip kanker - met 99-100 %.

Als je de kalender van het stoppen met roken met dagen en maanden bestudeert, kun je zien dat de moeilijkheden van de eerste stadia beginnen te vergeten, de vernieuwde zenuwcellen functioneren perfect zonder tabaksrook. Met betrekking tot de waarschijnlijkheid van terugval beweren narcologen dat het risico van het opnieuw roken van sigaretten niet in het fysieke verlangen naar nicotine ligt, maar in het hoofd. Wilskracht en constant aan jezelf werken is de sleutel tot succes, gezondheid en een lang leven.

Alternatieve optie

Velen trekken een analogie tussen het roken van tabak en marihuana, marihuana, marihuana of hasj, maar dit zou niet moeten worden gedaan. De gevolgen van het stoppen met conventionele sigaretten zijn veel gemakkelijker dan die optreden wanneer u zich terugtrekt uit psychoactieve drugs. Afhankelijkheid van het lichaam van een roker van softdrugs ontwikkelt zich langzamer, maar alle stoffen uit cannabis bevatten tetrahydrocannabinol en cannabinol, die mentale en fysieke afhankelijkheid veroorzaken. Het gevaar is dat de effecten van het roken van marihuana zich lange tijd niet manifesteren en dat er geen ontwenningssyndroom is bij episodisch drugsgebruik.

Het lijkt misschien dat de consumptie van wiet veel "winstgevend" is, omdat een roker 7 tot 20 sigaretten per dag gebruikt, terwijl liefhebbers van marihuana er niet meer dan 3 gebruiken. Maar hennep bevat ongeveer dezelfde giftige onzuiverheden, en als je een veel, dan zal het lichaam wennen aan de verdovende verdovende middelen en zal het dringend nog een trekje eisen.

Om jezelf voor altijd te bevrijden van de ketenen van verslaving, kun je niet zonder:

  • Sterk verlangen.
  • ijzeren wil.
  • Ondersteuning van dierbaren.
  • Hulp van een specialist.

De overgrote meerderheid van de rokers met een ervaring van meer dan 7-10 jaar heeft een onthoudingssyndroom en het algehele herstel van het lichaam na het roken, dat jaren heeft geduurd, is langzamer. Verdere verwaarlozing van een gezonde levensstijl leidt tot een verslechtering van geheugen en concentratie, schommelingen in de bloeddruk en problemen met de organen van het cardiovasculaire systeem en de lever.

Pas als je stopt met roken realiseer je je hoe moeilijk het is. Zelfvertrouwen is de sleutel om gemakkelijk te stoppen met roken. Er is geen verkeerde dag om een verslaving te overwinnen en je weer een compleet, gelukkig mens te voelen. En laat alleen de kalender van de stoppen met roken je herinneren aan die moeilijke tijd toen verslaving aan nicotine je leven vergiftigde!